Strax – Moscow Moscow (1986)

 

Som en efterdyning av Euroish-listan fick jag önskemål om att fortsätta plocka fram guldkorn i genren, men då utanför de ’stora’ länderna som t ex Italien, Tyskland, utan snarare med fokus på t ex östeuropa. Nu är ju inte det där alls min specialitet, så vi får väl se vad det blir av det – däremot tänker jag oförtrutet fortsätta med mitt fokus på svenskt, och i viss mån på nordiskt…och där kommer det här inlägget in i bilden…

Strax-MoscowMoscowFör minsann, här kommer lite isländsk euroschlagerpop…typ. Strax var i praktiken en engelskspråkig version av bandet Stuðmenn, vars karriär sträcker sig så långt bak som mitten av 70-talet och i praktiken fram tills idag. Den framträdande duon i Strax är spelemannen Jakob Magnússon  och sångerskan Ragnhild ’Ragga’ Gísladóttir, som också var gifta under en period. De båda verkar vara ganska välkända på den lilla ön – Jakob var bl a isländsk ambassadör i Storbrittanien på 90-talet och Ragnhild har släppt skivor i ett otal konstellationer.

Eftersom jag ju gärna söker schlagerkopplingar, så kan jag här också konstatera att de båda skrev låten ”Mitt á milli Moskvu og Washington” som framfördes av Eiríkur Hauksson i Islands första ESC-uttagning 1986 – en låt som jag aldrig hört, men jag undrar ju lite kring det gemensamma temat med ”Moscow, Moscow”. Det är väl inte samma låt?

Strax – Moscow Moscow
(Guðjónsson, Magnússon)
1986, Skífan

4 thoughts on “Strax – Moscow Moscow (1986)

  1. haha ja det kan vara default att det är jag.

    Men om du refererar till en person som skriver ”som gammal vän av den nationalsocialistiska ideologin önskar jag mer av marsch-disco” är det INTE jag. Ok? :-)

  2. Hej!

    Eftersom det var jag som framförde ”önskemålet” vill jag förtydliga att jag givetvis även gillar du plockar fram gammalt svenskt material (i den kommentar jag lämnade kunde det verka som att jag bara ville få mer bloggposter från en del andra utrikes länder). Även om vi som var med på 1980-talet som hyfsat vuxna minns det mesta från dåtidens svenska material är det givetvis ibland en härlig nostalgi-känsla när du redogör för den epoken i svensk musik.

    Keep up the godd work.

    1. Haha, hädanefter kommer jag aldrig mer använda Bullen-terminologin, typ ”det kom ett brev till redaktionen” – när jag har skrivit om ett ”önskemål” o d, så är det alltid Bengt jag menar :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *